Collien er en svært vakker og intelligent hunderase, som fremdeles har gjeterinstinktene tilstede og den lærer seg at gjeterkunskapene kan like godt brukes på folk som sauer. Det er vanlig å se at en collie som er en del av familier med flere barn vil passe på disse så de ikke kommer bort fra "flokken". Hunden er lykkelig med å ha en oppgave å utføre, den vil søke et gjøremål og kan lett styres til noe som er nyttig. Dens store sans for hva som tilhører familien, viser seg ved at den kan være både vakthund og lekekamerat for familiens medlemmer og de som ofte kommer på besøk. Collien er trofast og omgjengelig med sin herre, og gjør som regel ikke vennskap med fremmede og trenger tid for å akseptere nykommere. De har nærmest en telepatisk egenskap ved å kunne forstå sin herres humørtilstand. Det er en mild og enkel rase og den er lett å lære opp til så nær sagt alt.
       

   
   Collien fåes i tre forsjellige farger
;
Sobel
Den mest vanlige og kjente er sobel, det er brun og hvit med mer eller mindre svart i og brunfargen  varierer i fra helt lys til mørk rød med mye svart i.


Tricolor
Den andre fargen er tricolor og som navnet tilsier er det en trefarget hund som du kan se hos mange andre raser, hovedfargen er svart med hvit hals, føtter,haletupp og brunt i skillene svart-hvit og over øynene.
Den tredje og minst kjente er blue merle, det er en grå-hvit collie med svarte partier, den skal ikke ha for store svarte parti, og en blue merle må parres med en tricolor når de skal ha hvalper. De kan ha både blå og brune øyne eller et av hver farge.